tisdag 30 september 2014

Anna-Vera - framtidens Bamse

I söndags blev hon 11 veckor. Även om förlossningen och de första overkliga veckorna känns långt bort, har tiden ändå gått fort. Mycket händer och en personlighet träder sakta fram.

Hon växer snabbt och blir mer och mer nyfiken på allt hon hör och ser. Hon jollrar, ler, formar små ljud med sin mun. Hon skjuter ut underläppen i ett plötsligt uttryck av förtvivlan, rynkar ögonbrynen och tjuter till i frustration. Hon ligger gärna och drar sig på morgonen och strålar med ögonen när hon till slut vaknar. Hon hatar att ligga på mage och skriker ilsket varje gång mamma placerar henne i denna position. Hon är en riktig kräkbebis så tvättkorgen är ständigt full med nerkräkta tvättlappar och haklappar. Hon är social och älskar när det är mycket folk runt henne. Barn är extra skojiga. Bästa är att somna till ljudet av de vuxna som sitter och pratar. Men även att komma till ro på mammas säng innan man flyttas över till spjälsängen är härligt. Att mysa i pappas famn är också en favorit. Ett par gånger per dag stökar hennes mage rejält. Då tar hon i så att hon blir alldeles röd och skriker högt. Ibland är hon svårtröstad - då blir mamma och pappa trötta. Hon gillar nappen, men även händerna är härliga att smaska på. Hon blir gärna underhållen av allt från speldosor, mobiler, och färgglada mönster till forbollsmatcher på tv. Ibland spelar och sjunger mamma för henne. Men vill man göra succé räcker det att prata lite med henne och fyra av några leenden.

Jag hoppas att hon känner sig trygg och att hon alltid kommer att känna så. Att vi kan hjälpa henne att bli en stark individ som vågar vara sig själv och lita på sin förmåga. Att vi kan lära henne att ta för sig utan att behöva trycka ner andra på vägen. Att vi kan lära henne vänlighet och förståelse för andra. Något som idag känns viktigare än någonsin.
Om främlingsfientligheten i samhället fortsätter att växa, kommer vi behöva en framtida generation som slår vakt om värdet i att ta hand om varandra.
Som vågar stå upp för allas lika värde och som ser den rikedom som kommer med mångfald.
Som ser varje individ istället för en grupp.
Som bemöter varje problem för sig utan att generalisera och sätta etikett på människor.

Som är modiga, starka och framför allt snälla. Precis som Bamse. 

2 kommentarer:

  1. Hur fantastiskt söt får man lov att vara!!? Kära nån vilken lite sockerbit. Jätte kul att läsa din Blogg Elin, jag känner igen mig i mycket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men va gullig du é :) Ja, jag tycker också att hon är rätt söt, haha! Vad kul att du gillar att kika in här och att du gillar bloggen!

      Radera