tisdag 12 januari 2016

Förra året och nya året

Ibland blir suget att blogga enormt. Vissa dagar känns det som att jag har massor att säga. Men så tänker jag att det blir tråkigt med bara massa text och inga bilder. Och så vill jag lägga upp fina bilder. Och så orkar jag inte det. Och så blir det inget i stället. Är det tråkigt med en blogg som mest innehåller text? Hmm...
Men jag tänker att 2016 får bli året då denna bloggen kommer igång på allvar. Det får bli ett nyårslöfte - eller "förbättringsområde" som jag och Jonas valt att kalla våra löften. Två inlägg i veckan skall jag satsa på nu till en början. Men förhoppningsvis blir det fler. Kanske blir det få bilder, kanske blir det bilder men tråkiga sådana utan filter och sånt. Vi får se.


Nytt år.
Jag älskar när ett år går över i ett nytt. Symboliken. Att börja om. Nya möjligheter. Släppa det gamla och ge sig själv nya chanser. Jag vet ju av ren erfarenhet att den där känslan sakta dalar och fram i februari är jag mitt vanliga tvivlande jag. Men för en stund njuter jag av att ha sinnet helt öppet för livets möjligheter. Eftersom jag tycker att listor är det bästa som uppfunnits sedan hjulet, så planerar jag nu att skriva en lista över saker som skall förbättras under året. Och saker jag vill genomföra. Men först kan det vara bra att se tillbaka innan man ser framåt.

De flesta av er fick antagligen mängder av bilder i ert Instagram- och  Facebookflöde runt nyår med människors 9 mest gillade bilder på IG. Även jag gjorde ett sådant collage. Så här såg mitt ut:
En sak kan jag konstatera - mitt år har definitivt kretsat kring familj och barnen!
Vad ser vi på bilderna då? Vi startar från vänster och fortsätter åt höger och nedåt:

- Jonas och Sigge på BB - första bilden jag lade ut och där jag annonserade hans ankomst.
- Den traditionella "God-Jul-på-sociala-medier-bilden"
- Sigge några dagar gammal
- Anna-Veras ettårsdag
- Sigge 1 vecka gammal
- Min syster gifte sig med sin Istvan vid havet i Varberg
- Anna-Vera fick sin första sjötur i Jonas morbrors båt
- Jag meddelade att A-V skulle få syskon med denna ultraljudsbild
- Anna-Vera badar i Björkholmssjön


Visst visar bilderna ovan stora händelser under året, men de visar också bara den ytliga bilden.
Om jag själv skall välja ut 9 bilder från Instagram som jag tycker symboliserar detta år (och väljer andra än de ovan) så blir det dessa:
Visst är det helt sant att detta år har handlat mest om familjen. Men dessa bilder visar mer vad det handlat om:

- Barnmat, puréer, smakportioner, mixa mat, mosa mat, mata, äta själv, äta med sked, vill ha, vill inte ha, tvätta händer, tvätta ansikte, tvätta golv, osv...

- Har lekt med allsköns leksaker. Har försökt dela fascinationen över att den runda klossen passar i det runda hålet. Har utropat "Wow!" när Anna-Vera sträckt fram den röda bollen. Har haft påhittade telefonsamtal i allt från klossar till skedar och fjärrkontroller. Har för mitt eget nöjes skull bokstaverat diverse namn med leksakerna - så som Leif GW.

- Mycket oro har det varit. Mycket oro är det med barn. Men den största oron har för mig varit Anna-Veras huvud. Eller rättare sagt formen på det. Låter som att det inte borde utgöra en så stor del av mitt år. Men jo, faktiskt - i den bubbla som jag befunnit mig i så har huvudformen i allra högsta grad påverkat min vardag. Kuddar hit och kuddar dit. Sovpositioner, magläge. Känna på huvudet och titta på huvudet. Hur skall det gå, hur skall det gå?

- Året har också genomsyrats av trötthet. Tröttheten av att vara gravid och tröttheten av att ha en liten unge. Ett par trötta ögon har prytt mitt fejs detta år.

- Graviditeten ja... Jag vaggade mer eller mindre fram från det att jag plussade runt påsk och fram till att Sigge kom. Var en stor del av året inne i graviddimman samtidigt som jag hängde med en allt mer rörlig och livlig liten tjej.

- I juni hade vi efter ett år i huset till slut börjat komma i ordning. Och vi hade fått uppleva vår fina omgivning i alla skepnader - från stormig höst och snöig vinter till blommande vår och grönskande sommar.

- Och mitt i bebisbubbla och gravidbubbla dök små roliga händelser upp. Var brudtärna på min systers bröllop, gick på höstbröllop, hängde på stranden, lade sång på låtar och min röst hördes i "Sommar med Ernst",  besökte djurpark och gjorde andra mysiga små utflykter.Så i backspegeln kan jag konstatera att det gångna året har fått puttra på. Jag har medvetet stannat kvar i bubblan i väntan på Sigge. Och nu planerar jag inte att bli gravid igen den närmsta tiden, så detta år hoppas jag på mer framåtrörelse. Att planer sätts i verket. Att saker händer. Och att jag kan njuta av min mammaledighet så mycket det går.

Och med detta inleder jag mitt nya bloggår.

Till er som orkat läsa ända hit - Tack!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar