onsdag 7 mars 2012

Whatever love meansJust det, jag har ju inte berättat om min måndag! Slutade tidigt från jobbet och åkte utrustad med morotskaka till Velour. Det var superkul att träffa alla på min gamla praktikplats igen! Ett gott gäng...

Efter det drog jag och Lisa till Folkteatern och tog ett glas vin. Sen var det teater som gällde. Vi såg föreställningen "Whatever love means" som är baserad på Liv Strömquist serier. SKITBRA!! Mycket om genus och kritik mot det patriarkaliska samhället. Fast med mycket humor. Ibland kan jag känna att feministiskt snack kan skrämma iväg män från hela debatten och då tappar det ju lite sin verkan. Men denna föreställning var verkligen tänkvärd och vass, utan (som jag uppfattade det) att peka finger och skrämmas. Det satt massor med män i publiken som skrattade gott.

Något som verkligen var intressant var alla de kvinnor som nämndes i föreställningen. Så många begåvade, smarta och häftiga kvinnor som tvingats stå i skuggan av män. Män som blivit legender, med hjälp av sina kvinnor. Exempelvis gjorde Einstein mycket av sin tidigare forskning tillsammans med sin dåvarande hustru. Bland annat var hon med i upptäckten av relativitetsteorin. I all forskning som de publicerade då hänvisades till "vår forskning", "våra upptäckter". Sedan separerade de, hustrun fick ta hand om deras barn och Einstein blev legendarisk och tog i fortsättningen på sig all kredd för deras gemensamma upptäckter.

Jag hade ingen aning om detta! De tog även upp kvinnor som t.ex. stått bakom Karl Marx (hon var med och skrev manifestet), Jackson Pollock (fantastik konstnärinna som inte kunde blomma ut förrän Jackson dog).

Intressant och bra. Men så är ju Liv Strömquist grym :)

1 kommentar:

  1. Ja nog står det en kvinna bakom varje framstående man alltid. Största anledningen är väl att kvinnan (särskilt förr), skötte marktjänsten så att mannen kunde syssla med sitt.
    (Det är väl därför jag står och stampar just nu;-)
    Nä, anledningen är helt enkelt för många bollar i luften. Man behöver koncentrera sig på en huvuduppgift om det ska bli nåt seriöst!

    SvaraRadera