onsdag 31 augusti 2011

Abortmotståndare

Wow. Lyssnade på Morgonpasset innan och förfasades samt förundrardes över deras gäst. Det var Nasrin Sjögren, en abortmotståndare.

Jag kan inte låta bli att känna mig upprörd och oförstående inför abortmotståndarnas argument (även om jag önskar att jag kunde behärska mig). Tycker helt enkelt inte att de håller. Och jag kommer aldrig tycka att det är ok att på något sätt styra över en kvinnas kropp vare sig det gäller abort, våldtäkt eller könsstympning. Kvinnans kropp är hennes och det är bara upp till henne vad som händer med den. Otroligt bakåtsträvande åsikter vissa människor har. Jag säger inte att abort är något att ta lättvindigt på. Jag tror de flesta tjejer och kvinnor som väljer att göra abort tycker att det beslutet är jättejobbigt. Men det ger ändå inte samhället rätten att tvinga dem att föda ett barn de inte vill ha/kan ta hand om. Abortbeslutet är kvinnans att ta. Satsa då hellre på att arbeta preventivt och motivera unga människor att skydda sig. Det hade vart mer konstruktivt.

Dessutom handlar det om en filosofisk diskussion. Vi har olika åsikter om NÄR ett liv börjar och VAD ett liv är. Det innebär att det handlar om just åsikter och inga rätt och fel finns. Man kan bara gå till sina egna känslor. Men min ståndpunkt innebär i alla fall inte att någon tvingas till något. Visst behöver vi människor lagar och regler. Men när man börjar likställa det som uppkommer vid själva befruktningen (redan där ansåg Nasrin att det var ett liv som ej får tas bort) med en människa som andas och lever, så är man enligt mig ute på osäker mark. Där finns inga konkreta svar utan bara gissningar. Och det tycker jag inte är grund nog för att bestämma över andra.

Och Nasrin talar om allas lika värde. Men jag kan erkänna att jag skulle rädda en femmånaders bebis, framför ett embryo. Så hemsk är jag. Jag kan erkänna att jag tycker inte att några få cellers existens är viktigare än en hel människas. ÄVEN om dessa celler senare kommer utvecklas till en människa. SÅ hemsk är jag.

Det finns så mycket att säga om detta, men i stället länkar jag till inlägget på morgonpassets hemsida. Där har folk kommenterat som tokar. Rätt intressant.. Jag rekommenderar er att lyssna på Nasrin i dagens avsnitt, hon var där mellan kl 8-9. Låt mig veta vad ni tycker!

Klicka HÄR för att komma dit.


5 kommentarer:

 1. Du skrev "Jag tror de flesta tjejer och kvinnor som väljer att göra abort tycker att det beslutet är jättejobbigt. Men det ger ändå inte samhället rätten att tvinga dem att föda ett barn de inte vill ha/kan ta hand om."

  Håller med dig att det inte ska finnas tvång, men tror du att Nasrin var ute efter det? Inte jag! Hon vill väcka opinion om hur vi SER på ett ofött barn, för det är JUST DET som gör att vi har någorlunda lätt för abort!
  Med andra ord: om vi skulle förstå att ett öfött barn inte är mindre människa än du och jag då skulle många ändra sitt beteende när det gäller abort.

  I övrigt vill jag påpeka att mänskligt liv rent biologiskt uppstår vid befruktningen. Direkt vid sammansmältningen har livet uppstått och den pyttelilla människan har exakt samma DNA som hon kommer ha som 1-åring eller 45-åring.
  Ingen osäker mark här inte alltså!

  Nasrin är enligt min mening ute efter en sann diskussion och INTE efter ett förbud!!

  En annan aspekt är att man som kvinna väldigt lätt kan användas som en sexnöjesmaskin för den som man ligger med. Män vill uppleva sexnöjet men oftast inte ta ansvaret att bli barnets pappa. Har du tänkt på det? Och även om man som kvinna kanske ville samlagets nöje själv, så är det klart att själva tanken i alla fall gäller för många andra samlag där kanske kvinnan gärna vill ha barnet men pojken/mannen enbart är ute efter dagsnöjet....

  SvaraRadera
 2. Hej tw. Ok, hon kanske inte pratade om tvång, fel av mig. Jag går väl händelserna i förväg och tänker att om alla såg det på det viset, skulle vi få ett samhälle där det blev tvång.

  Och jag tycker absolut att det är jättebra att det finns en diskussion angående abort. Som jag skrev i inlägget, så tycker jag inte att abort är något bra. Det bästa är ju om det kan undvikas. Men nu ser världen ut som den gör, och oönskade graviditeter uppstår. Då tror jag att det finns mer konstruktiva och bättre sätt att föra diskussionen på. Uppenbarligen väcker Nasrins åsikter mer ilska än förståelse. Istället för att verkligen prata om svårigheterna kring abort, så sparkar folk bakut och ser (liksom jag gjorde när jag hörde Nasrin) bara försök till att bestämma över kvinnan.

  Angående liv så får jag väl specifiera mig lite. Jag ifrågasätter inte när liv rent biologiskt uppstår. Vad jag syftar på är givetvis mer frågan om när det går från att vara celler till en människa vars liv man ej får ta. Därmed är det enligt mig absolut osäker mark. Hade det varit solklart att ett embryo var likvärdigt med en ettåring, så hade väl inte aborter varit tillåtna?

  Och angående det du skriver om sexnöjesmaskin och män som inte tar ansvar, så kan jag bara säga att det känner jag inte igen. Jag vet massor med män som blivit pappor både planerat och oplanerat och de har alla tagit sitt ansvar. Men det är ju givetvis bara min egna erfarenheter. Dessutom är det väl i så fall en helt annan diskussion om hur män ser på kvinnor? Jag är lite osäker vad du menar i slutet av ditt inlägg dock...

  SvaraRadera
 3. Att Nasrins åsikter väcker ilska är nog mest därför att alla helt enkelt tar för givet att hon genom lag och tvång vill ändra på abortsituationen, tror jag i alla fall. Hon inser väl att det är bättre att dra igång ett samtal och ändra på folks attityder än att använda tvång.

  Det är klart att om vi anser att det bara handlar om några celler, då är det kanske knappast något att bry sig om, men om det ytterst är en människa precis som du och jag då ser det ju annat ut.

  Sen är det ju bra att du själv har positiv erfarenhet av killar som tar sitt ansvar, men faktum är ju att många inte gör det. En del vill enbart ha sex, inget mer... Struntar egentligen i tjejen som person, vill inte alls leva sitt liv tillsammans med tjejen.
  Jag menar alltså att om en kille vill ligga med en tjej men inte skulle va beredd att leva ihop med henne och ta sitt ansvar som pappa då är han ju inte värd att satsa på helt enkelt. Då får han ju liksom försöka hitta en annan. Förstår du hur jag tänker?

  SvaraRadera
 4. Tw; En del kvinnor utnyttjar män som avelshingstar, de ser inte dom som personer och de vill inte dela sitt liv med dem, har du tänkt på det?
  Varför vill man ha barn med någon som inte vill ha barn?
  Att lura/tvinga någon att bli pappa är faktiskt ett övergrepp (och ett otroligt svek.)

  http://daniellaibis.com/2010/02/20/overgrepp-mot-man-som-tvingas-bli-pappor/

  SvaraRadera
 5. @Anonym!
  Visst så klart kan sånt hända också. Det finns väldigt många varianter på ondska och egotrippande både hos män och hos kvinnor. :(
  Den logiska slutsatsen blir då - även om den kan kännas förlegad numera - att bara ha sex med den man bor ihop eller är gift med! Det är ju då man uteslutar såna risker eller?

  SvaraRadera